May 29, 2009

Jangan makan Crispy!

To All Muslim brohers
SNEK JENAMA CRISPY KELUARAN SYARIKAT NETWORK FOODS INDUSTRIES SDN BHD DIDAPATI MENGANDUNGI EMULSIFIER (E476) IAITU KOD UNTUK LEMAK BABI...YANG JELASNYA HARAM DIMAKAN OLEH UMAT ISLAM...KALAU XBERAPA CLEAR....BOLEH BELI SENDIRI (makesure jgn makan!)

DAN TGK DIA PUNYA INGREDIENTS KT PLASTIK TU... ADA (E476)

2 comments:

dukePezal said...

kita perlu tahu bhw EMULSIFIER (E476) adalah ramuan y biasa diguna bila buat coklat.. (info di internet) iaitu:
polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil,
polyglycerol esters of dimerized fatty acids of soya bean oil
Halal if it is 100% from plant fat, Haram if it is from pork fat & non-halal meat sources

so kalo confirm crispy pakai sumber dr lemak babi.. haram lah.

tp kalo ia guna plant fat cth soya ke, bole la makan.

cth lain adalah coklat cadbury, die btau skali sumber E476 die ialah (soya bean)


so info E476 adalah semata2 lemak babi adalah kurang tepat..

info2 len mengenai kod2 E boleh didapati disini:

http://www.exploreenumbers.co.uk/E-Numbers-Not-Suitable-for-a-Halal-Diet.html

http://www.canadianhalalfoods.com/Doc/eNumbers.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyglycerol_polyricinoleate

http://wiki.answers.com/Q/Is_E476_halal

http://www.vegansociety.com/html/food/criteria.php

Suzi said...

Tq, info yg berguna. tapi, camana nak tau E476 tu ramuan dari apa? susah tu.