August 11, 2009

2 Cerita Peringatan

Just to share / ingatan kt korang seme....
Semalam saya balik dari opis mcm biasa around 540 pm.saya ikut jalan syed
putra sbb kat situ kurang jam & boleh cepat sampai
rumah ( 7 minit dah sampai vista).
Nak dijadikan citer, masa tgh syok borak ngan opismet yg kebetulan menumpang
saya ptg smlm, tiba2 ada sebuah motorbike ( 2 lelaki India
bg signal suh saya berenti kononnya ade sumthing wrong kt kete saya.
Lepas pk dalam 1 minit, saya cari tmpat slamat dan berenti kt tepi kiri jalan.
Then 2 india tu terus meluru ke kereta saya . dan dan tuh jugak die simbah
tayar kiri belah depan ngan air. Then saya turunkan cermin kete sikit, tanye apehal..die kata tayar kete saya berasap teruk.. Die sambung lagi, katanye tayar sy nak meletup. Die beria suh
saya kluar tengok keadaan tayar.
Saya amik masa lagi 2 minit diskas ngan opismet kt sebelah either nak kuar ke tak.
So end up with, sy kuar sorang2 while opismet tunggu dlm keter . in case pape happen die bleh call sape2 dari dlm kete.

So India ni punye la beria tunjuk disc plat saya rosak. Die punya gasket pun dah nak cabut katanye. Kalau saya jalan jugak, ade kemungkinan tayar kete saya meletup.
Die kata die keje shell (mmg pakai tshirt shell pun, tp rasanye tshirt tu die curi je kot), so dia offer nak baiki. Dia kata follow diorg ke bengkel diorg..dekat je katanye..
Saya yg masih terkejut tak leh pk panjang, saya kata kejap saya nak tanye membe.
So saya masuk keter, lock pintu then call kawan2 saya tanye pendapat.
Kawan2 saya kata jalan jer, kat rumah nnt baru recheck condition tayar tu.

Nasib baik perjalanan dari opis ke rumah dekat jer, so saya cakap la kt India tu kata saya nak gamble je bawak slow2 and recheck kt service center nnt..
Dalam masa yg sama India tuh terus belek2 tayar keter saya tuh, pastu bangun tunjuk kat opismet saya kata minyak break dah kuar kat rim ( sambil tunjuk tangan die ade minyak hitam).
India tu tak puas hati gak, die kata kalau you jalan jugak nnt tayar you pecah.
Saya kata takpe. Then tiba2 die cakap angin tayar dah kuar
(x terpk lak saya kalau nak pecah x de masanye la angin nak kuar sempoi2 bahasa).
Since kawan sy kata balik rumah dulu, so saya pun slow2 bawak keter tu ke rumah. Smpai je kt parking Vista , mmg sah tayar kiri belah
depan tu flat.

Nak nangis pun ade rasanye. Saya check tayar tuh, saya nampak penutup laluan angin tu longgar.
Saya pk satu jer, mesti India tuh dah punch benda2 tajam kat tayar saya
smpai pancit. Tp bila pk balik, kalau bocorkan camtuh takes time gak utk angin kuar kan . Tp kes saya nih, jalan 2 minit jer mcm dah 80% angin tu kuar dari tayar.
Saya bukak tayar tu then round bangsar n brickfield cari
kedai tayar.

Since seme kedai dah tutup, saya gamble je gi pump angin kt
stesen BHP seblah menara tu. Masa saya bukak penutup angin kt tayar tuh, saya perasan ade particle kaler putih terselit kat tengah tu. Bila saya tarik je benda tuh, terus seme angin (yang balance lagi 0.05% ) kuar.
Ya..Saya dah dapat idea camana India tu confident jer cakap angin dr tayar saya dah kuar. Sebab die dah letakkan particle tu kt tayar sy masa saya tgh
pikir2 nak kuar keter ker tak atau pun masa saya tgh talk to kawan2 saya tanye idea diorg.
Luckily saya & opismet tak ikut India tu ke bengkel
diorg yg only God knows
where. Kalau tak mmg dah takde kt opis hari ni
kot...na'uzubillah. .
Bila citer kat kawan saya, rupanye dah ade kes camni..
Guna modus operandi yg sama. Cumanye penjahat tu berjaya bawak mangsa ke 'bengkel'nya then kat sana mangsa di rompak / raped.
So kawan2, hati2 bila ade org suh berenti. Even jalan yg saya lalu tu sibuk. Tapi tak denye diorg nak sibuk2 tgk kenapa kita berenti tepi jalan.
Tapi smlm, opismet saya perasan , lepas berenti dlm 5 minit ada sorang brother ni singgah dan tunggu saya sampai la saya gerak balik.
Pastu sempat die pesan kat saya, katanye ' jalan jer dik, ni tipu jer. Diorg nak cari duit'.
Alhamdulillah Allah masih beri peluang kat saya

Kepada sahabat tolong pastikan ketika tuan puan tidur tiada selipar
getah atau stokin atau apa2 benda lembut didepan rumah anda..

Ini terjadi pada adik saya yg rumahnya hampir berjaya dipecah masuk.
Disebabkan adik saya terjaga pencuri tersebut semua melarikan diri.

Modus operandi- Stokin digunakan untuk membalut mangga besi supaya tak
berbunyi, Selipar getah diselit dikeliling di celah2 gril/pagar besi
untuk mengelakan dia dari berbunyi. Kertas suratkhabar juga digunakan
untuk mengelakkan sebarang bunyi ketika aktiviti mereka..

So make sure tiada benda2 yg telah saya sebut diatas bersepah dihadapan
rumah..Sekarang ni pencuri semakin educated! berhati-hati....

No comments: