January 26, 2011

Awan Lindungi Pesawat

Kisah ni pernah tersiar didlm Mastika. Masa baca tu terfikir jugak dibenak siapa yg dimaksudkn..dan bila dibandingkn fakta² mastika tersebut dgn kisah pemergian ulama terkenal ini, memang jelas siapakah orangnyer.

Sejarah telah membuktikan, hanya kekasih atau wali² Allah atau hamba²Nya yg dikasihi shj yg mendapat keistimewaan ketika bertemuNya. Mereka antaranya adalah, guru² agama yg bersusah-payah menyebarkan agama Allah, pemimpin² yg memperjuangkn Islam, dan hamba²nya yg taat, patuh atau bertaubat padaNya.

Masih Utuh Setelah 26 Tahun Dikubur

Bukan saja utuh, malah berbau wangi. Peristiwa yg mengharukan ini berlaku di negara jiran kita, Indonesia.
Maha Suci Allah...kebahagiaan hakiki. Mati dlm redha & ksh-sygnya...Insyaallah.


Jakarta - Tiga bak berisi air dan potongan kayu ukuran 70 cm x 30 cm telah disiapkan anak-anak almarhum KH. Abdullah. Saat itu, Minggu 2 Agustus 2009, makam Kiai Abdullah akan
dipindahkan lantaran di lokasi itu terkena proyek pelebaran Jalan Benda, Batu Ceper,
Tangerang, yang mengarah ke Bandara Soekarno Hatta, Jakarta.

Air yang ada di dalam bak itu rencananya akan digunakan untuk mencuci tulang belulang sebelum dipindahkan ke lokasi pemakaman yang baru. Sementara potongan kayu sengon sebanyak 9 potong diperuntukkan sebagai dinding pembatas jenazah di dalam liang lahat.

"Saya sudah beberapa kali melihat proses pemindahan kuburan di Karet Bivak, Jakarta
Pusat. Persiapannya memang seperti itu," kata Achmad Fathi, anak ketiga Kiai Abdullah.

Namun semua perlengkapan itu akhirnya tidak terpakai. Soalnya, ketika makam yang berusia 26 tahun digali, pemandangan aneh terjadi. Jasad Kiai Abdullah ternyata masih utuh. Begitu juga dengan kain kafan dan kayu penutup jenazah. Tidak ada tanda-tanda bekas gigitan rayap atau binatang tanah di kafan maupun di kayu kamper tersebut.

Sementara Mukhtar Ali, anak sulung Kiai Abdullah, yang mengangkat jenazah ayahnya dari liang lahat mengaku sempat kaget. Soalnya kondisi jenazah hampir sama seperti saat dikuburkan, 22 Oktober 1983 silam. "Kondisi jenazah persis sama seperti saat dikubur dulu.
Hanya tubuhnya agak menyusut saja, dan rambutnya memutih" jelas Mukhtar.

Mukhtar dan keluarganya semakin kaget, jenazah juga beraroma harum yang menyerbak. Wanginya, kata Mukhtar, tidak seperti parfum-parfum yang ada di toko-toko minyak wangi. Teriakan takbir pun langsung terdengar dari orang-orang yang menyaksikan kejadian tersebut.

Yang juga dirasa aneh oleh keluarga, ribuan warga tiba-tiba berdatangan mengikuti prosesi pemindahan jenazah. Padahal keluarga tidak memberi pemberitahuan kepada warga maupun murid-murid Kiai Abdullah. Mereka tiba-tiba saja datang.

"Awalnya pemindahan jenazah itu hanya dilakukan keluarga. Paling hanya 20 orang. Tapi nggak tahu kenapa tiba-tiba saat jenazah digali orang-orang sudah banyak berkumpul," ujar Mukhtar.

Saking banyaknya orang yang datang, imbuh Mukhtar, mobil dan motor pelayat yang terparkir di sisi jalan Benda, panjangnya mencapai 5 kilometer sehingga membuat kemacetan yang luar biasa di jalan tersebut.

Beberapa warga yang ditemui detikcom menuturkan, sebelum proses pemindahan jenazah, sebenarnya tanda-tanda keanehan sudah muncul terkait rencana pemindahan makam tersebut. Sebab saat alat berat

ingin menghancurkan musala dan bangunan makam, tidak bisa berfungsi. Beberapa kali alat pengeruk dari mobil beko patah ujung kukunya.

Karena kejadian itu, pihak kontraktor pelebaran jalan menunda pembongkaran yang rencananya akan dilakukan pada Januari 2009 itu. Pembongkaran baru bisa dilanjutkan awal Agustus setelah ada kesepakatan dengan keluarga. Salah satunya soal cara pembongkaran musala dan makam itu, yakni dengan hanya menggunakan palu dan linggis. Bukan pakai alat berat.

Keluarga Kiai Abdullah sebenarnya menyayangkan kalau musala itu dibongkar. Sebab musala yang telah ada sejak puluhan tahun lalu itu sangat dibutuhkan warga setempat untuk beribadah.

Musala yang berdiri di atas tanah wakaf itu sejak dibangun Kiai Abdullah tahun 1950-an sudah mengalami beberapa pemugaran dan pelebaran. Hingga menjadi semakin luas dan bangunannya menjadi permanen.

Namun pada 2007, Pemkot Tangerang ternyata punya rencana melakukan pelebaran jalan Benda, Juru Mudi, Batu Ceper, yang berada di sepanjang Sungai Cianjane. Musala dan makam itu kebetulan berada di lokasi yang akan dijadikan akses jalan sehingga terpaksa harus digusur.

Tanah yang akan digusur dihargai Rp 500 ribu per meter. Harga itu belum termasuk bangunan yang akan dibongkar. Tapi keluarga Kiai Abdullah menolak pemberian uang pengganti. Pasalnya , tanah tempat musala dan makam itu merupakan tanah wakaf yang tidak boleh diperjualbelikan.

Pihak keluarga hanya meminta Pemkot membangun kembali musala di sekitar wilayah Juru
Mudi, supaya warga setempat mudah kalau ingin beribadah. "Sepeser pun kami tidak menerima uang penggantian. Biaya pemindahan jenazah saja kami tanggung sendiri, sekalipun Pemkot sudah menawarkan" jelas Mukhtar, anak sulung Kiai Abdullah.

Kini jenazah Kiai Abdullah dimakamkan di depan pekarangan rumah Achmad Fathi, yang berjarak hanya 15 meter dari lokasi pemakaman sebelumnya. Di areal pemakaman baru itu terdapat tiga makam, yakni makam KH Abudullah bin Mukmin, makam istri keduanya Maswani, serta makam putra keduanya yang bernama M Syurur.

Rencananya, areal makam itu akan diperluas lantaran setiap hari banyak orang yang datang untuk berziarah, terutama setelah tersiar kabar jasad Kiai Abdullah masih utuh meski dikubur selama 26 tahun. Bahkan untuk memudahkan para peziarah, keluarga bermaksud membangun musala di samping areal makam.

January 22, 2011

Cinta Terlarang di Facebook

16 Dec 2010

SUAMI saya mengadakan hubungan terlarang dengan isteri orang di laman sosial Facebook, baru-baru ini. Hubungan mereka sampai ke tahap mengadakan hubungan seks.

Wanita berkenaan memuat turun beberapa gambar seksinya untuk tatapan suami saya.
Saya juga dapat mengesan hubungan mereka melalui telefon bimbit.

Sehingga kini saya masih dihantui kandungan e-emel dan gambar perempuan itu. Macam mana saya hendak lupakan semua itu dan mengembalikan kasih sayang suami saya demi anak saya yang masih kecil?

FARHANA
Kuala Lumpur


Jawapan :

FACEBOOK adalah salah satu khidmat jaringan sosial dan laman web yang menduduki tempat pertama selepas dilancarkan pada Februari 2004.
Sekarang ini ia sudah mempunyai lebih 500 juta pengguna seluruh dunia yang begitu aktif bertukar-tukar maklumat. Setiap pengguna Facebook akan membentuk profil peribadi sendiri dan pengguna lain sebagai kawan dan seterusnya akan bertukar mesej (http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook).

Walaupun laman web ini sangat berguna dalam konteks perhubungan sosial, ia juga mengundang perkara negatif dan penyalahgunaan seperti pembaziran waktu kerja, menggalakkan perhubungan bebas antara lelaki dan perempuan, mendedahkan rahsia peribadi dan rumah tangga kepada umum dan berlaku penipuan.
Ada juga rumah tangga yang hancur akibat hubungan berkenaan. Begitulah antara cabaran dalam dunia siber sekarang.

Hanya keimanan dapat menangkis pengaruh negatif daripada menyerap masuk dalam dada umat Islam.

Hal yang sama berlaku kepada anda suami isteri apabila suami terbabit dalam hubungan dengan isteri orang. Perbuatannya adalah salah di sisi agama dan undang-undang. Ia tentu sekali mengganggu ketenteraman jiwa seorang isteri dan keharmonian rumah tangga yang dibina.
Jika ia berterusan maka rumah tangga akan terus berantakan dan musnah.

Oleh itu, anda sepatutnya bertindak bijak dengan berbincang dengan suami dan sekiranya perlu, bawa perkara berkenaan ke pengetahuan keluarga masing-masing.
Suami perlu bertaubat kepada Allah kerana melanggar larangan Allah s.w.t sehingga terbabit dalam dosa zina. Sekiranya dia masih berdegil, ambillah ‘tindakan’ yang lain walaupun ia sangat pahit.

Allah berfirman: “(Lazimnya) perempuan yang jahat adalah untuk lelaki yang jahat, dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, dan lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik…” (Surah al-Nur ayat 26) – HMETRO

Jika suami isteri pon boleh mencurangkan diri sejauh ini, bagaimana dengan yang belum berkahwin??? Mulai hari ini sama-sama la suami isteri membongkar password dan username masing-masing.
Biar dikatakan tidak percaya kepada suami/isteri sendiri janji tidak berlaku perkara yang tidak diigini. Sekarang ini gejala isteri curang juga semakin menular dikalangan rakyat Malaysia.

Kes suami curang?? Tidak perlu diungkapkan lagi kerana semakin hari semakin bertambah..

http://selangor2u.com/blog/isu-cinta/cinta-terlarang-di-facebook-awasi-suami-dan-isteri-anda/

How Facebook Ended My Relationship

I don’t have much in common with Chelsy Davy but one thing I do have in common with her is that I am on Facebook.
Like every other modern woman living in Mumbai, I probably spend more time with my friends on Facebook than I do with them in person.

And in the same say that Chelsy used the ultra modern tool of her Facebook status to inform the world she and the British heir Prince Harry were ‘no longer an item’, it was through the same tool that I discovered the Indian man I thought I was seeing in Mumbai, definitely wasn’t seeing me.

At first I thought it was great I had discovered the inner workings of his mind via his status and wall, but now I am beginning to wonder if Facebook is actually doing more harm than good.
One thing is for certain, this would never have happened in my parents’ time.

I had known Prit (name changed) for four months – as friends. Finally, the relationship took a romantic twist, we held hands, walked on the beach and stared at the sky. I thought we must be dating.

Then on Day Five of this ‘relationship’ I happened to log on to Facebook. What I was not expecting was a newsfeed from Prit on my home page. “Prit has changed his status to single,” it read. Then it got worse: he had also updated his ‘Looking For’ to ‘Looking for Dating.’

This was followed by 18 comments on his single status by his friends asking who he’d been dating and who he was now looking to date.
Prit himself appeared twice on his wall informing his mates he hadn’t been dating anyone but he was now up for dates.

In shock, I logged off.
The next day we met up in a five star hotel in Mumbai and I broke the news to him ‘it’ was over. He was speechless. I said that if he was advertising himself on Facebook as single and looking for dates, he obviously didn’t want to date me.

He said I was overreacting, that he had simply been filling in his status for the first time and had not expected it to go out as an alarm to all his friends. He felt it was too early to write anything other than ’single’ and pointed out that even my Facebook status said ’single’ and we had not reached the stage where we were discussing whether we dating yet. The ‘comments’ were him just “kidding around” with his friends.

Did that warrant me ending ‘it?’
I don’t know.

I recently read an article about a man who changed his Facebook status from ‘engaged’ to nothing, just to keep personal matters off Facebook , and a news feed went out to 1,000 of his friends saying he had broken off his engagement. Then the consolations started pouring in and he was before he knew it his fiancĂ©e found out.

British lawyers are warning that more divorces will be connected to flirtations, messages and actions conduced on Facebook. But is it all a bit over the top?

People are definitely more flippant on Facebook – they say or do things they would probably only do in a virtual world. One of my friends says he is attending every party in Mumbai and yet if I go to one of them, he is never at them. It’s just the way he wants people to perceive him.

Should we be judging people on what they do on Facebook – or how they are in real life?
Is what someone writes as their Facebook status worth ending a relationship over? Is it revealing their subconscious feelings or is it just a fun alter ego they want to have online?

Now I’m thinking about how ridiculous it was that a social networking site ruined what we had. Did it force me to consider what was happening between us far too early?
If Facebook hadn’t existed, this would never have happened and we would be happily carrying on. We wouldn’t have discussed whether we were dating, just yet.

Or maybe it was good as it showed me Prit’s real colours early on?
I’m so confused I’ve now changed my Facebook status from “Single” to “It’s complicated”. No comments yet……

http://blogs.hindustantimes.com/expat-on-the-edge/2009/01/28/how-facebook-ended-my-relationship/

Facebook Ruined My Marriage

Tuesday, September 30, 2008 - Lovecentral101.blogspot.com
Please help me, I am sitting here with my heart broken and I dont know what to do. My husband has told me Its Over - as he was always playing on his playstation, I decided to set up a profile on facebook - i did and got into contact with old school freinds and it kept me going, guys who i went to school with messaged me - only as freinds but i said hi and what i was up to but thats about it, it was the girly chats i enjoyed. Anyway,my husband's friend told him about my profile and that i had guys on there and he has flipped,we had a massive argument and he says he doesnt want me anymore - i took my ring off in temper and he took it away saying i cant have it back!!

I love him but hate how are marriage has turned into something sour, we have money worries coming out of our ears and he is always stressed from working hard - we dont go out and his release is the playstation but he is ALWAYS on it.. i really dont think i was doing anything wrong, i was just so bored otherwise. I have no interest in any other guys, my husband hasnt made me happy in a long while but i know we would be fine without all these money worries.. sometimes i hate him but i am now terrified that this is it - he says he is sleeping in the spare room and he does, he says he has had enough.

I want everything to go back to how it was when we first met, hes now acting cold and distant, i cant go on like this i really am at breaking point - please help me!! The thing is i wouldnt like it if he had women on his facebook either but i can honestly say this was all innocent!!

Batal Pernikahan Kerana Facebook

Seorg pengantin perempuan membatalkan pernikahan beberapa hari sebelumnya setelah melihat calon suaminya berada di facebook sedang memeluk wanita lain.Beberapa hari sebelum pernikahan, calon pengantin perempuan yang marah mencampakkan calon suaminya setelah melihatnya membelai payudara gadis lain di Facebook.

Calon pengantin perempuan tersebut kemudian dengan marah menampalkan poster-poster berisi foto calon suaminya di seluruh pelosok bandar Rom.Di poster, gambar yang diambil dari Facebook profile Antonio memperlihatkan calon suaminya tersebut di dekapan payudara seorang gadis telanjang.

Dibahagian bawah poster tertera “Syukurlah ada Facebook! Setidaknya aku telah menemukan ada seorang babi pengkhianat sebelum pernikahan! Tertanda, bekas tunanganmu, pengantin perempuan dan 548 tetamu pernikahan”.

Cerai Melalui Facebook

Gambar Hiasan
Seorang Suami menceraikan istrinya melalui Facebook.Sebuah perceraian tentunya merupakan hal yang sangat menyakitkan, tetapi mengetahui pernikahan anda berakhir di jaringan sosial facebook yang dibaca oleh semua orang tentunya bagaikan kena ketuk dengan palu.

Emma Brady, wanita berusia 35 tahun terkejut ketika melihat pesan suaminya yang dipost di jaringan sosial facebook: “Neil Brady telah berakhir pernikahannya dengan Emma Brady”.
Wanita itu berkata dia tidak tahu tentang hal itu sampai sahabatnya di denmark meneleponnya untuk “memeriksa apakah dia baik-baik saja” .Bekas suaminya Neil Brady, yang sekarang tinggal bersama ibunya, mengatakan telah menceraikan istrinya, itu sudah lebih dari cukup untuk menyampaikanya melalui facebook.

Isteri Curang di Facebook

Kisah ini telah dikongsikan oleh seorang suami di email yang mengetahui isterinya telah curang di facebook dengan kawan lamanya dan akhirnya terlanjur.

Salam sahabat..

Alhamdulillah segalanya selesai sudah. Baru balik dari mahkamah syariah. Saya menceraikan isteri saya dengan talak 3 ... tiada lagi ruang untuk kami kembali. Puncanya ... isteri yang selama ini saya sayang sangat pada dia tidak belah bagi akhirnya kantoi kerana menduakan suami melalui hubungan dengan lelaki kawan lama yang muncul hubungi dia melalui facebook.

Saya telah lebih 2 bulan menyiasat kegiatan mereka yang bermula dengan tegur menegur di facebook.. saling mencurah perasaan rindu dendam... akhirnya membawa kepada pertemuan sulit hingga mereka terlanjur. Bila saya dah kumpulkan semua bukti saya pun bentangkan pada dia... akhirnya mengaku lalu saya ceraikan dia serta merta.

Kepada suami suami sekelian.... berhati hati dengan aktiviti isteri anda di facebook. Mereka mungkin akan curang pada bila-bila masa.

Bunuh Anak Kerana Facebook

Gara² bayinya menangis ketika dia sedang sibuk layan game Farmville, di Facebook, Alexandra membunuh bayinya hanya kerana menangis. Alexandra V. Tobias melakukan pembunuhan tersebut pada hari Rabu - 27 Oct 2010.

The Florida Times-Union melaporkan bahawa Alexandra menyatakan kepada penyiasat, bahawa dia marah kerana bayi lelakinya menangis ketika dia sedang asyik bermain game Farm Ville. Akhbar tersebut melaporkan Alexandra mendiamkan bayinya yang tengah menangis dengan menggendong dan menggoncangnya dengan kuat. Selepas itu dia merokok untuk menenangkan dirinya dan kemudian dia melakukan kepada bayinya seperti sebelumnya sehingga bayi itu mati.

Alexandra akan dibicarakan pada Disember dan boleh dikenakan hukuman penjara antara 25 hingga 50 tahun penjara.

Note: Dulu² aku, kakak, n abg ipar aku addict farm ville (salah satu game paling popular dlm FACEBOOK) ...tanam sayur 2-3 hari mesti nak harvest sebelum layu. Last² semua malas dan bosan.....alhamdulillah. Kalau x, tentu kami terus hanyut dlm kebun maya yg melalaikan ini...

January 21, 2011

Banjir - Australia Jan 2011

Cukuplah bala-bencana seperti banjir ini menjadi pengajaran bagi hamba²Nya yg mahu berfikir.