April 29, 2011

Pokok Terbesar & Tertinggi

Besar kan?? Inilah antara pokok yg paling BESAR dan TERTINGGI didunia....nak tahu species apa dan di hutan mana boleh melawat wikipedia encyclopedia

Ingatkan pokok balak jer besar.

April 26, 2011

Keajaiban Dibawah Mikroskop

Ini adalah gambar² bacteria, microorganisms, virus penyakit kronik, dan apa² saja kita nk panggil, kuman etc. Kiranya perlu dilihat dgn Mikroskop.... (Bukan Microfon, tu nak karaoke) baru bleh nampak dlm rupa camni.....kalau tgk ngan mata kasar memang kita x nampak per². Sebb tu time nk makan kena basuh tangan. Dan roti yg expired kena buang sebb dah ada bakteria dan kulat menempel walaupun kita lihat roti tersebut masih elok. Inilah rupa mereka. Cute jer kan.......tapi penyakit yg dibawa oleh 'mereka yg cute' ini amatlah merbahaya......

Ebola Virus

Hiv Virus

Bacteria

Bacteria

Virus

Mikroorganisma

Light Virus

Flu Virus

Microorganisma

Salmonella Virus

Bacteria

Bacteria

Bacteria

Influenza virus
Sebelum ni aku penah post gambar sel darah merah n virus dibawah mikroskop yg aku terima melalui email..skit lebih kurang topik nie.

April 24, 2011

Twins Tercomel Tercute

Sgt comel budak2 ni...........sukanyer aku tgk..... :)) Sebenarnya ramai girls and boys, baby, twins, yg cute dan comel di alam fana ni tp memang x terlarat aku nk kumpul....x cukup kerajinan lau nak di himpun dlm blog ni.










April 23, 2011

Kuku Terpanjang Didunia

Tak bleh imagine camana dorang ni mandi, makan, buat keja, dan garu badan dgn kuku yg sgt pjg?? Kalau aku, pjg sikit pun dah rimas.....x payah tunggu berjela-jela mcm ni. Sebenarnya kuku panjang ni kotor. Camana nak bersuci dgn kuku yg panjang? Selain tidak selesa dan kena control everything...yerlah, takot kuku patah katanya. Islam menyunatkn kita potong kuku selalu, sebb apabila kuku pjg, najis pada kuku tersebut boleh memudaratkn kesihatan kita. Lagipun kuku yg pendek dan bersih adalah lambang kesucian dan kebersihan diri kita. Sementelah kebersihan itu sebahagian dari iman.








April 22, 2011

Misteriii......

Kasut tumitku hilang!
Entahlah, nak kata misteri....?aneh....?pelik? atau apa aku pun tak tau apabila kasut tumitku hilang. Nak kata kasut tu baru, dah lama. So, agak menghairankn bila baru sekarang hilang?? Hilang kat rumah. Yg naik ke atas dekat pat kasut tu cuma cleaner...org lain memang xder turun naik kat depan pintu tu. Dah la aku ni x byk kasut...kat opis ada dua pasang ngan sandal. So, bila hilang memang lucu cuz kasut ke tempat keja agak terhad. Maklumlah, dr dulu sampai skang aku bukan jenis pengumpul kasut..paling byk aku ada pun x sampai 10 pasang. Skang....x sampai pun 5 pasang......campur2 ngan sandal lebih la. Aku ni sempoi jer, selagi x buruk or selagi bleh dipakai & masih kelihatan cantik, aku akan pakai...then baru beli baru. Tapi, hanya kasut ke opis jer high heels. Lelain tu maaf, xder high-high heels pun. Tumit rendah sudah.

Berckp pasal hilang kasut ni, kat opis aku penah hilang sandal. Sandal tu aku syg...sebb batu2 pmata kecil pd kasut tu comel sgt. Aku tinggalkn kt opis...bawah meja aku. X dsangka² hilang...tp ada yg bagitau nampak cleaner bawak kasut dlm plastik dr opis kami, tp x taula kasut sapa yg dia bawak cuz x nampak...x bleh nak tuduh. Yg pasti opis tu pun cuma cleaner jer yg bleh masuk. Kebetulan cleaner memang perempuan........pun begitu wallahuaklam. Sama la cam kat umah pun, skang ni dah ramai cleaner perempuan. Tapi x dpt dipastikan sapakah pencuri berkenaan. Aku anggap kasut tu dicuri, cuz x mungkin kasut tu terbang dgn sendirinya menghilangkn diri.

Kesimpulannya, kpd peminat² kasutku..kalau bminat sila bagitau jer or email, hehe... Insyaallah, aku bagi free jer. Jgn curi...cuz walaupun aku halalkn tp selagi x bertaubat pd Allah...korang tetap xkan terlepas. So, smoga pencuri² kasut diberikn hidayah supaya x mencuri harta² org lain lagi.....................beli sendiri sudah..lau x mampu, mintak..(tu pun kalau tuan kasut nak bagi) :p

April 18, 2011

Anaconda

Kalau anda seorg yg penggeli, video ni mungkin tak sesuai dgn anda. Aku pun geli gak, tp setakat tgk lam pic or tv boleh jer..............hehe.. :)

KepadaMu Kekasih

April 11, 2011

Keinsafan - K'rabat



Sayup terdengar hujan mencurah ke bumi
Dingin terasa memecah kesunyian malam
Dan aku di sini sendiri dibaluti resah
Dibayangi sesal yang tak sudah

Renung kelangit sepi tiada purnama...
Di dalam kelam terlihat bayangku sendiri
Terpaku membisu tanpa suara dan segala
Apa petanda, apa rahsia

Oh Tuhanku Yang Maha Esa
Maha Pengasih Maha Pemurah
Andainya malam yang begini
Memberi pengertian untukku
Mencari hidayahmu...

Maka ku tadahkan setulus
Pengampunan dan pengharapan
Untuk aku menebus dosa-dosa semalam

Cukup setakat ini... aku merasa terasing
Terhukum dalam sengsara
Balasan dari kehancuran
Yang aku ciptakan

Dan kini aku mengerti
Antara dosa pahala
Yang mana lebih utama
Dalam meniti kehidupan dan hari kematian

Andai malam ini satu peringatan
Bersyukurku pada Ilahi
Andai malam ini satu kesudahan
Ku pintakan... satu pengaduan
Untukku menyudahkan kalimah
Terakhir...

Meneliti Aib Diri Sendiri

http://ustaznaim.blogspot.com/

Telur Tiruan Dari China

Beberapa hari ni heboh diperkatakn tentang telur tiruan. CAP pulau pinang memang sgt aktif dan byk mendedahkn tentang pelbagai produk, makanan, mahupun pakaian kepada pengguna. Aku pernah beli salah-satu buku pendedahan dan bahaya tentang fesyen yg dikeluarkan oleh CAP Pulau Pinang. Memang sgt berguna & bermanfaat. Tapi kali ni pendedahan ekslusif adalah tentang makanan, iaitu Telur Ayam Tiruan. Those yg nk tahu bagaimana rupa dan cara membuat telur tiruan ni bolehla merujuk pada web dibawah ini.
Telur Tiruan Dari China Cara Membuat Bergambar

Kau Satu-satunya

DGN SINARAN KASIHMU...KIAN TERANCANG HIDUPKU...TIADA LAGI KERAGUAN... KAU BAGIKU KEKUATAN...MANA JUA KUBERADA, DITEMANI CAHAYA CINTA...SEJAK DIRIMU KUDEKATI..DIRIKU INI KUKENALI...HANYA ENGKAULAH SESUNGGUHNYA TIADA DUA. DICERMIN KACA KU MEMANDANG DIRIKU SERBA KEKURANGAN..NAMUN BAGIMU BUKAN ITU JADI UKURAN......

Jangan Tunggu Lama²

"Sesal dan kesal engkau nantinya...bila bungamu dirayu org..kemana engkau akan mencari bila sang bunga melangkah pergi......" enjoy this old song... ;-) tringat zaman kanak² daa....

Bila Diri Dihina

DIAM dan SABAR. Sememangnya susah dan sukar untuk kita lakukan bila kita dihina, diumpat, dikeji, difitnah atau dimalukan lebih-lebih lagi khalayak ramai, di pejabat atau dalam masyarakat. Namun itulah tindakan yang terbaik bagi kita. Bila kita menjawab balik hinaan yang dilontarkan pasti bukan kita yang bercakap tapi yang "bertanduk dua" yang sedang menguasai akal fikiran kita pada masa tu. Jadi, seeloknya kita diam sejenak. Istighfar di dalam hati banyak-banyak dan ingatkan diri kita supaya bersabar menghadapi hinaan yang dilontarkan.

Dalam situasi bila mana kita terasa diri kita sangat lemah umpama anak ikan yang dikelilingi oleh jerung-jerung kelaparan kita tidak tahu apa yang harus kita lakukan. Untuk tujuan itu, saya ingin kongsikan sedikit panduan dalam menghadapi keadaan bila mana kita dihina. Antaranya ialah:

1. Orang yang menghina kita dengan menggunakan perkataan yang teruk (Contohnya bangang, bodoh, gedik dan sebagainya) sebenarnya sedang mendoakan keburukan itu untuk dirinya, suami atau isteri mereka, ahli keluarga, adik-beradik dan lebih parah lagi sebenarnya mereka mendoakan untuk anak-anak mereka. Nauzubillah..

2. Sebenarnya cacian dan hinaan yang dilemparkan itu adalah RAHMAT daripada ALLAH. Kenapa? Sebab setiap hinaan yang dilontarkan kepada kita adalah penghapus bagi setiap dosa-dosa kita semalam. Lebih beruntung lagi kita akan dapat banyak pahala percuma. (Tapi dengan syarat kita kena sabar dengan apa yang berlaku)

3. Ingatlah bahawa ada HIKMAH di sebalik setiap dugaan dan cabaran yang kita hadapi. Sebenarnya Allah hendakkan hamba-Nya kembali kepada-Nya. Mengadu kepada-Nya lantaran sebelum ini kita semakin jauh, lalai dan lupa kepada-Nya.

4. Bila kita difitnah, kita akan tak dapat tidur malam lantaran memikirkan tentang fitnah yang dilontarkan kepada kita. Maka, kita dengan sendirinya akan bangun bertahajud setiap malam mohon kepada Allah agar diberi ketenangan, kemaafan dan keampunan dari-Nya sepanjang hidup ini. Kesan daripada itu (Sentiasa bertahajud selalu), hati akan menjadi semakin tenang dan bahagia walaupun dikelilingi orang yang sentiasa mencari salah kita dan orang yang tidak mahu memandang wajah kita.

5. HIKMAH dan REZEKI yang melimpah ruah menanti kita di sebalik ujian tersebut. Contohnya Allah permudahkan segala urusan kita. Allah pertemukan kita dengan rakan-rakan yang mulia hatinya, rakan-rakan yang boleh membantu kita menjana ekonomi kita dengan lebih mantap, pasangan yang memahami dan menyayangi kita dengan sepenuh hatinya, anak-anak yang baik, keluarga yang memahami dan pelbagai lagi.

6. Kita juga akan menemui dan dapat menilai siapa sahabat kita yang sebenar dan siapa musuh kita. Cara dan gaya hidup kita pun mungkin akan berubah ke arah lebih baik dan lebih bermotivasi. Mungkin sebelum ni kita susah nak baca buku-buku yang bermanfaat. Mungkin kita juga berpeluang mengenali tokoh-tokoh motivasi yang hebat yang terkenal di seluruh dunia. (Contoh : Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam Ghazali dan lain-lain). Selain itu, kita juga akan mampu untuk menjadikan diri kita insan yang sangat kuat, tabah, sabar dan mengubah seluruh pemikiran dan idea kita selama ni.

Pendek kata, apa yang berlaku pada kita walaupun buruk pada pandangan manusia, namun sebaliknya pada pandangan Allah. Fikirkanlah bahawa semua yang berlaku adalah RAHMAT ALLAH. Insya-Allah hidup kita lebih tenang, bahagia dan sangat matang. Insya-Allah.


Copyright © 2011 iluvislam.com + discover the beauty of islam.

April 08, 2011

To All Married Couples

.......and To All Future Couples. ~ A very touch story

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man!

That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; I had lost my heart to a lovely girl called Dew. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, 30% shares of my company and the car. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.

Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a months time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that everyday for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy.

Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Dew about my wife s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset.

I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest.. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. Suddenly it hit me; she had buried so much pain and bitterness in her heart.

Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office… jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind… I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished. Then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death does us apart.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote:
‘I’ll carry you out every morning until death do us apart’

The small details of our lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, the property, the bank balance that matters. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!