November 10, 2011

Lelaki Lebih Mudah Teritipu

Bukan gimik, bukan auta, TAPI fakta. Memang lelaki lebih mudah tertipu berbanding wanita wpun mereka mempunyai 9 akal berbanding wanita 1 akal. Mengapakah begitu? Aku rasa tau puncanyer.........kerana mereka ini mudah cair dan terpedaya oleh kata² manja dan pujuk-rayu wanita. Selain terlalu yakin mereka tidak akan 'diapa-apakan'. Maklumlah, lelaki la katakan. Kpd lelaki² soleh diluar sana....berhati² selalu...agar tidak menjadi salah-seorg drp lelaki yg mudah terpedaya....Insyaallah.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LONDON: Menurut keputusan satu kaji selidik terhadap lebih 1,500 pengguna internet di United Kingdom dan Amerika Syarikat, lelaki lebih mudah tertipu di rangkaian laman sosial berbanding wanita.

Ia bukan saja disebabkan oleh wanita yang semula jadinya lebih berhati-hati ketika mendedahkan maklumat peribadi - ia sebenarnya merujuk kepada faktor seks. Kajian yang dianjurkan syarikat perisian anti-virus Bitdefender, berkata, lelaki mudah tertarik terhadap wanita tidak dikenali yang ingin menjadi rakan mereka di laman seperti Facebook.

Apabila mereka sudah memberikan maklumat peribadi, mereka boleh menjadi sasaran dalam jenayah siber.

Tinjauan dilakukan terhadap 1,649 lelaki dan wanita di United Kingdom dan AS, mendedahkan lelaki lebih mudah menerima pelawaan menjadi rakan daripada orang tidak dikenali; mendedahkan lokasi mereka; tidak menghiraukan susun atur peribadi; membiarkan akaun mereka terdedah untuk dilihat orang lain dan gagal membaca polisi laman web.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Lelakilebihmudahtertipudiinternet/Article/index_html

No comments: