January 25, 2012

Misteri: 90 Ikan Paus Terdampar

Peritiwa ni terjadi di New Zealand. Tak tahu apakah petanda atau masalah sebenar di sebalik kejadian ini?? Hanya Allah SWT shj yg Maha Mengetahui rahsia disebalik setiap peristiwa begini. Sama ada keracunan, gegaran/gempa dasar laut, kedatangan tsunami, dan sebagainya. Yg pasti sama²lah kita jadikan semua kemusnahan alam dan habitat ini sbg peringatan kpd kita semua.
WELLINGTON - Sekumpulan 90 ekor paus spesies pilot didakwa terdampar di sebuah lokasi tumpuan pelancong di Golden Bay, Nelson di New Zealand, di kawasan sama di mana tujuh ekor haiwan mamalia itu ditemui mati di tepi pantai pada awal bulan ini.

Pengurus jabatan pemuliharaan serantau, John Mason berkata, kaki tangan jabatan tersebut dan sukarelawan berusaha untuk memastikan kesemua ikan paus itu dapat hidup sehingga air laut pasang bagi membolehkan ia terapung dengan sendiri.

Awal bulan ini, 25 ikan paus terdampar di tepi pantai itu dan 47 lagi dilaporkan mati di kawasan sama kira-kira dua bulan lalu.

Difahamkan, ikan paus pilot tersebut sering ditemui di perairan New Zealand dan insiden itu telah mencetuskan persoalan yang diang­gap misteri bagi penduduk setempat. - sinarharian
No comments: