June 16, 2012

Aneh: Kahwinkan Katak

Negara India memang terkenal dgn byk perkara aneh lagi pelik dicipta oleh masyarakat mereka sendiri. Mungkin dah tak tau nak buat apa, lalu haiwan² seperti lembu, tikus, hatta katak sekalipun menjadi mangsa utk mereka menambah kepercayaan karut mereka. Kali ni katak plak dikahwinkan.  Tak pasal² katak menjadi suami-isteri............mcm².


TAKHATPUR (India): Walau bagaimana yakin sekalipun mengenai hubungan mereka, setiap pengantin perempuan akan bimbang bakal suami mereka bersuara parau apabila tiba hari penting itu.
Tetapi di sebuah kampung terpencil di Takhatpur, ia adalah perkara biasa dalam perkahwinan katak yang sangat diraikan.

Penduduk percaya, perkahwinan luar biasa itu akan membawa hujan dan menyelamatkan mereka daripada bekalan air yang kurang akibat kemarau panjang.

Di beberapa tempat di India, katak dikatakan mempunyai kuasa istimewa kerana mereka dapat merasakan bila akan hujan, membuat bunyi bising apabila awan bakal melimpahkan isinya.

'Cun jugak bini aku nie...'

Dalam satu gambar perkahwinan pelik ini, ‘pengantin perempuan’ dan ‘pengantin lelaki’ dipegang dua lelaki dan ikrar mereka diperkuat dengan satu kucupan.

Seluruh penduduk kampung dilihat mengambil bahagian dalam acara istimewa ini sementara beberapa kanak-kanak terpegun melihatnya. - Agensi - Metro

No comments: