July 27, 2012

Panahan Kuasa Balak

Apa² jerlah. Macam² kepercayaan manusia ni. Hakikatnyer balak ni tak punyai kuasa aper² melainkan hanya Allah sajalah yg Maha Berkuasa. Menang loteri atau sembuh penyakit dan sebagainya tu hanyalah kerana dgn IzinNya. Kalau Dia tak izinkan makanyer tak menjadi jugak..............

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gambar france24.com

PHNOM PENH: Sebatang balak yang ditemui tertanam dalam tanah baru-baru ini menjadi perhatian ramai kerana dipercayai memiliki hikmat menyembuhkan penyakit serta meramal loteri, lapor media semalam.

Setakat ini kira-kira 5,000 orang datang ke kampung Prey Yeang, Pursat, untuk melihat kayu balak sepanjang 13 meter itu.

Ia ditemui awal bulan ini apabila sebuah keluarga menggali perigi di situ. Ketua kampung itu, Hun Nov, berkata orang ramai yakin kayu balak itu memiliki kuasa ajaib.

“Ramai pelawat datang membawa pengeras seperti kepala babi dan ayam rebus apabila sesetengah penduduk memenangi loteri selepas menyentuh kayu berkenaan,” katanya.

Hun Nov berkata, pihak berkuasa tiada hak menghalang orang ramai datang ke situ.

Dianggarkan beratus-ratus pengunjung datang ke situ untuk mencuba nasib dan sesetengahnya menyapu bedak pada kayu berkenaan dengan harapan dapat mengesan sebarang nombor di situ. - AFP Metro

No comments: