October 24, 2012

Suami Tikam Isteri 8 Kali

Bukan baru lagi kes pembunuhan melibatkan keluarga. Siapa sangka org yg paling rapat sanggup membunuh? Zaman sekarang tiada apa yg di 'terkejut' atau di 'tak disangkakn'. Semuanya tak mustahil bila nafsu merajai akal. Kenapa aku besarkan tulisan salah satu perenggan dibawah? Utk highlightkn, dibunuh tak semestinya sebb melakukan kesalahan, tapi taknak melakukan kejahatan pun tetap dibunuh.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


KABUL: Gara-gara keluar rumah untuk bekerja dengan sebuah pertubuhan bukan kerajaan, seorang wanita ditikam hingga mati oleh suaminya, kata polis semalam.

Jurucakap polis berkata, lelaki terbabit ditahan di rumahnya di Herat. Katanya, mangsa dikenali sebagai Kulsoom dan terbunuh selepas ditikam lapan kali Jumaat lalu.

“Suspek bernama Abdul Rahim dan dia kini ditahan atas tuduhan membunuh,” katanya. Jurucakap polis berkata, pasangan itu berkahwin sejak enam tahun lalu dan dikurniakan dua orang anak.

Kejadian itu berlaku hampir seminggu selepas seorang wanita lain, Mah Gul, 20, dipancung iparnya di wilayah sama kerana enggan menjadi pelacur. Pengarah Wilayah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Abdul Qader Rahimi, berkata keganasan ke atas wanita meningkat mendadak di situ akhir-akhir ini.

“Sepanjang tahun ini, kami merekodkan 100 kes keganasan ke atas wanita di wilayah barat Afghanistan dan percaya, banyak lagi kejadian tetapi tidak dilaporkan,” katanya. - AFP - myMetro

No comments: