August 13, 2013

Sup Ayam Menu Berbuka Ku

Ok, menurut kajian org yg suka upload gambar makanan di facebook mengalami masalah mental. Betul kah? So, maksudnyer kalau upload atau share dlm blog tak mental kan? Hehe....

Diakui aku memang x share gambar makanan sebb aku x suka share2 ni (padahal x reti masak) kalu reti pun aku segan nk share sebb org lain lagi ramai yg pakar memasak....x kecoh pon. Eleh...alasan baik punyer.


Tanpa membuang masa, gambar yg aku upload atas ni adalah gambar sup ayam simple bersama sayur sawi putih. Sejak jadi puan ni rajin aku memasak kan? Konon2 la, sebenarnya aku memang pandai masak sup ni sejak di bangku sekolah lagi....bukan nak bangga, tapi tu lah kelebihan yg dianugerahkan pd aku. Btol....aku tak tipu.

Sesiapa yg nak cuba resipi ni senang jer. Sediakan ayam suku ekor (ikut berapa ramai family korang), kemudian bwg putih n bwg merah, minyak, sup bunjut/perencah sup atau kedua2nya pun boleh, kulit kayu manis, bunga lawang, ketumbar, x payah type bebanyak yg pasti dlm sup bunjut tu dah lengkap dah sumer. Last sekali sayur sawi. Kenapa sawi? Sbb aku malas beli daun sup. Jgn risaulah, tak beracun pon wpun korang ganti ngan daun sawi.............trust me.

Kemudian korang tumis hingga berbau Wangi, masukkn ayam, dan akhir sekali sawi putih ni..dan...tadaa....! Jadilah seperti di atas ni. Menarik dan menyelerakan kan? Kan?

Ok, sebenarnya di akui resipi ini adalah utk mereka2 yg mcm aku jarang memasak....nanti kita belajar masak masakkan yg lebih susah dan mencabar yer. Selamat mencuba :))

No comments: