January 23, 2014

Ramai Membujang Kerana Hantaran Mahal

Benarkah? Jawapannya ada pada pembaca2 yg masih bujang. Tidak kira wanita atau lelaki. Tidak dinafikan, inilah antara faktor mengapa ramai yg masih membujang walaupun sudah lewat usia. Masalah hantaran dan belanja yg sangat tinggi membantutkan proses pernikahan yang mudah.

Ramai keluarga yg mengenakan hantaran yg mahal dan cekik darah kepada bakal menantu lelaki, 'lulusan u' katanya, atau 'anak perempuan lawa'. Biarpun disudut agama belum tentu anaknya 'lulus', ibu-bapa tanpa segan-silu meletakkan hantaran yg sangat tinggi. Yg penting majlis mestilah meriah dan gah. Soal agama, bukan keutamaan.


Selain itu banyak lagi faktor lain yg menyebabkan ramai membujang. Ada yg mempunyai wang dan ekonomi yg kukuh tapi masih belum bertemu jodoh. Jodoh pertemuan adalah ketentuan Allah, berdoalah agar bertemu jodoh yg baik dan dapat membimbing kita ke jalan Allah.

Sebaik-baik wanita ialah yg rendah maharnya, murah belanjanya, cepat bertemu jodoh, dan berkat perkahwinannya.

4 comments:

Happy Mind said...

Setuju! Tak semua orang ada jodoh cepat, ada yang lambat sebab faktor2 lain. Kenapa nak disalahkan wanita/ibu bapa wanita~untuk dengan isu 'hantaran mahal'. Setuju sangat2 :))

ps:oh~ tak tahu pun kak Suzi sudah berkahwin. Lama sungguh saya tak buka internet agaknya. Tahniah :)) (walaupun lewat)

Suzi said...

tima kasih dik 'happy mind' atas ucapan tahniah tu.

akak rasa bukan sebb lama x buka internet, tapi sebb lama x menjengah blog akak kot. :)

Happy Mind said...

haha~ mungkin... hanya kalau ada artikel best saja. last time, it was about angola's muslim minority. ~maybe thats why I did not stumble upon any of your wedding announcement.

Suzi said...

a'ah..kisah angola, dah lama tu.