June 14, 2014

Sup Buaya Special di Miri Sarawak

Nak masak apa ya kita hari ni...........? Bingung dan buntu? Terlalu banyak stok makanan didalam peti sejuk tapi tak ada idea dan terlalu boring setiap hari memasak lauk yg sama? Nah, dibawah ada makanan yg unik dan lain dari yg lain untuk dicuba. ('mana nak cari buaya?') tu tak dapek lah nak nolongnya....pepandai la yong cari sendiri. Cakap Perak gitu. **Memakan buaya adalah HARAM bagi umat Islam.

Miri: Kejadian manusia dibaham buaya di negeri ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan, namun tidak ramai yang tahu reptilia ganas itu juga sering menjadi santapan segelintir penggemar makanan eksotik di bandar raya ini.

Siapa sangka Taman Buaya Miri, di sini, bukan saja memberi peluang kepada orang ramai melihat lebih dekat haiwan berkenaan, malah sebuah restoran di situ turut menghidangkan daging buaya untuk dinikmati pengunjungnya terutama kepada pelancong asing.

Selain hidangan sup ekor buaya, pengunjung boleh menempah masakan daging buaya masak kicap dan juga sate buaya.

SUP ekor buaya dijual dengan harga RM10 semangkuk di Taman Buaya Miri. (Mahalnya...!!)

Tukang masak, Sunani Sulong, 55, berkata, hidangan daging buaya itu sangat digemari pelancong dari China, selain penduduk tempatan dalam kalangan kaum Iban.

Katanya, hidangan istimewa yang paling digemari adalah sup ekor buaya kerana kononnya hidangan eksotik itu berkhasiat untuk kesihatan terutama penghidap penyakit asma. - myMetro

No comments: