July 16, 2014

Kilang Roti Jijik Sunshine di Ipoh di Arah Tutup

Inilah salah satu sebab mengapa aku hanya makan Roti Gardenia. Dan tidak membeli roti jenama lain. Kalau balik ke Pahang pula, aku akan beli atau makan roti jika roti tersebut dari kilang melayu Islam. Jika tidak, lupakan saja soal roti.

Kilang ini sudah ditarik balik Sijil Halal yg diberikan dulu. Kilang ini tak ubah seperti tempat pembuangan sampah atau limbahan najis. Kandang Cadbury mungkin lebih bersih? Malah bilik air dirumah kita pun jauh lebih bersih............tidak seperti kilang ini sangat menjijikkan. Dibawah info yang aku ambil dari tranungkite.net.


Sejak kelmarin, di media sosial termasuk sebuah laman blog, heboh memperkatakan keadaan jijik sebuah kilang membuat roti di sini.

Berdasarkan entri sebuah blog kelmarin, mendedahkan beberapa gambar dikatakan dimuat naik seorang pengguna Facebook keadaan kilang berkenaan yang kotor.

Bagaimanapun, hasil siasatan Sinar Harian mendapati isu berkenaan bukan baharu sebaliknya gambar yang tersiar merupakan gambar sebulan yang lalu.
Malah, tinjauan ke kilang berkenaan mendapati ia tidak lagi beroperasi seperti biasa dan hanya menempatkan beberapa lori syarikat terbabit.

Maklum balas yang diterima daripada Jabatan Agama Islam Perak (Jaipk) mengesahkan kilang yang dimaksudkan sudah diambil tindakan. Operasi ke atas kilang terbabit dijalankan pada 12 Jun yang lalu melibatkan Jaipk, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Hasil pemeriksaan, kita mendapati kilang ini menggunakan logo Halal tanpa perakuan Jaipk malah sijil halal yang dimiliki tidak diperbaharui selama dua tahun.

“Sebanyak tiga lori roti disita dalam operasi itu. Syarikat terbabit didapati melakukan kesalahan di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang boleh dikenakan denda sehingga RM 250,000,” kata sumber Jaipk, semalam. ....
http://newsredapple.blogspot.com

No comments: