January 27, 2015

Sungguh Seronok Mengecat di Bera Pahang

Baru-baru ni aku coretkan akan ke Temerloh untuk misi bantuan banjir disana, rupa²nya kami ke Bera, Pahang. Tak jauh pun dari Temerloh. Tempat kami pergi ni adalah Madrasah Darul Huda kg. Padang Luas, Bera, kawasan ni teruk dilanda banjir. Lebih paras hidung aku. Kedatangan kami ketika suasana sudah kering dan sedikit pulih. Satu bangunan surau telah di cat, kami hanya mengecat dua bangunan Pasti dibawah. Pengalaman ini aku kira sangat berharga dan menyeronokkan, sebab aku memang tak pernah ada pengalaman mengecat rumah....so, I like it. (Tetiba).


Gambar penulis -- Milokaw (berbaju hitam putih, tudung hitam, berdiri disebelah kawan tudung n baju oren tu) Tu lah kelebihan kecik ni, bergambar mesti kat depan. Kalau berdiri kat belakang, tak nampak pula.

January 26, 2015

Pil Bakar Tubuh

Alor Setar: "Seluruh badan dan muka saya pedih seolah-olah 'terbakar' akibat melecur serta melepuh selepas mengambil dua jenis pil dari sebuah klinik swasta di Perlis, minggu lalu.

BIBIR dan kulit wajah mangsa melecur teruk - myMetro

"Akibatnya, saya kini menanggung penderitaan apabila seluruh badan sakit dan hanya mampu terlantar di atas katil sejak Khamis lalu disebabkan masalah kulit ini," kata pesakit yang dipercayai alah dengan pengambilan ubat berkenaan.

Budak Dibelasah Makan Baki Makanan

ISTANBUL - TURKI. Seorang kanak-kanak pelarian Syria dilaporkan dibelasah oleh seorang pengurus rangkaian restoran segera kerana memakan baki makanan pelanggan.

Rangkaian restoran segera dikecam selepas seorang pengurusnya dilapor membelasah seorang pelarian kanak-kanak Syria yang memakan baki hidangan pelanggan. - Foto AFP

Beberapa keping gambar, antaranya menunjukkan kanak-kanak tersebut dalam keadaan berlumuran darah tersebar di laman sosial Twitter dan Facebook.

January 22, 2015

Sesepi Sungai Relau Merapoh

Satu ketika dulu aku suka sangat mandi Sungai Relau Merapoh. Setiap kali balik Merapoh aku mesti ajak nenek, ibu saudara, dan adik sepupuku untuk mandi dan berkelah disini. Tapi tu semua hanya tinggal kenangan. Sejak pihak Relau mengenakan bayaran RM1 untuk sesiapa yg nak mandi disini, aku dah tak sudi nak menjengah kesini. Sebab aku rasa tak berbaloi.


Hinggalah aku balik hari tu, ibu saudaraku beriya² ajak mandi disini. Hati terasa rindu, tapi menyampah pun ada. Ok, bukannya aku tak biasa berbayar setiap kali kemana² tempat tumpuan, masuk tandas pun kena bayar kan? Tapi bukan sungai seperti ni.

Disebalik Kemusnahan Itu Ada Cahaya

Sesampai di kawasan musibah banjir ini, hati berkata 'patutlah hasrat untuk ke Manik Urai tidak terlaksana, jika berada di penempatan Gua Musang ini saja hati sudah tersentuh dan sedih melihat rumah² yg pecah, roboh, dan rosak. Bagaimana pula jika berada di Manik Urai yg total lost?'


Balik Merapoh hari tu aku ke Gua Musang, saja berjalan². Bandar baru tiada masalah, aku temankan nenek dan ibu saudaraku yg nak mencari sedikit barang di bandar baru Gua Musang. Terlanjur di Gua Musang kami melawat bandar lama, sekaligus melawat rumah adik sepupuku yg dilanda banjir hingga ke paras bumbung rumah akibat banjir. Banyak rumah yg tenggelam sama-sekali.

January 21, 2015

Aku Ingin Bahagia

Ya ampunn.....memang benar aku ingin bahagia. Tapi bukan Bahagia. Bahagia tu suami orang, walaupun aku minat lagu2nya, malah dulu suamiku pernah suruh dengarkan lagu bertajuk "Seribu Bayangan" sebelum kahwin tak adalah sampai aku tergila-gilakan penyanyinya itu -- Encik Bahagia atau lebih dikenali sebagai Bagio, penyanyi kumpulan Damasutra.


Bercakap tentang bahagia ni, aku memang rasa bahagia sebab baru balik dari kampungku Merapoh spend time with my grandmother..(oh my omputih). Terubat rinduku, tapi sedih juga sebab sekejap sangat dapat luangkan masa bersama nenda tercinta. Isnin tu aku dah bertolak balik Kajang. Tak puas rasa.....

January 20, 2015

Berhimpit Dalam Bilik Besar Stor

KUALA LUMPUR - Seorang ibu tunggal enam anak tidak mempunyai pilihan selain tinggal dalam sebuah kediaman sekecil bilik stor selepas bercerai dengan suami sejak Julai tahun lalu.

Malah, sebelum tinggal di bilik itu, mereka anak-beranak terpaksa hidup menumpang termasuk masjid, hotel dan rumah saudara kerana terdesak.

Keadaan Rohana bersama empat daripada enam anaknya dalam bilik sebesar stor yang disewa dengan kadar RM500 sebulan, ketika dilawati oleh Maimonah.

Rohana Mohd Arifin, 45, berkata, dia terpaksa keluar rumah setelah disahkan bercerai talak dua. Menurutnya, enam anaknya, Mohd Khairul Hayyan, 20; Syarifah Nurin, 18; Nur Atikah,17; Nur Khadijah, 12; dan Mohd Khairul Hafiz, 3, turut dibawa bersama.

Anjing Bakal Warisi RM5.4 Juta Kekayaan Tuannya

New York: Seorang wanita mewasiatkan kekayaannya yang dianggar berjumlah £1 juta (RM5.4 juta) kepada anjing peliharaannya supaya haiwan itu boleh terus hidup dalam kemewahan.

 Rose Ann bersama anjingnya Bella Mia

Rose Ann Bolsany yang bekerja sebagai akauntan berbuat demikian kerana terlalu menyayangi anjing baka Maltese terrier itu yang diberi nama Bella Mia. Anjing yang berusia tiga tahun itu bakal mewarisi harta seperti barang kemas, dana amanah dan rumah percutian.

Rose Ann, 60, menganggap anjing kesayangannya itu ‘hadiah daripada Tuhan’ dan akan memastikan ia sentiasa mewah.

Tanam Anak Perempuan Hidup-hidup

TRIPURA - INDIA. Mengejutkan dan menyedihkan apabila seorang bapa bertindak di luar kewarasan apabila sanggup menanam anaknya sendiri dek kerana anaknya seorang perempuan.

Kejadian yang dilaporkan berlaku di India ini benar-benar mengejutkan dunia.

 Gambar Sinarharian

Memetik laporan New Delhi Television Limited Is An India (NDTV) berkata, lelaki itu cuba menguburkan anak perempuananya yang berusia 10 tahun hidup-hidup tanpa alasan logik.

Jelas laporan itu, alasan lelaki itu bagi ‘membenarkan’ perbuatannya itu adalah kerana anaknya adalah perempuan.

January 16, 2015

Merapoh Mu Tunggu Aku Datang

Insyaallah, sekejap lagi aku akan bertolak balik ke Merapoh negeri kampung kelahiranku untuk bertemu nenda yg tercinta, setelah sekian lama sejak banjir hari tu aku tak dapat balik ke Merapoh akibat jalan yg ditutup, dan misi-misi banjir yg aku sertai. Jambatan Bentong pun baru semalam boleh dilalui, selepas retak pada minggu lepas. Semoga perjalanan ini selamat pergi dan balik.

Salah satu gua legend di Merapoh. Dikenali sebagai gua tagang atau gua dot dot dot. Gambar ni aku ambil pada tahun 2009...makk aiii....lamanya. Berkulat dah. Kabus tebal menutupi bentuk gua Merapoh yg comel ini. Gambar bawah 2015.


Ikutkan pukul 10 malam nanti trip bantuan banjir MMU akan ke Pekan, Pahang. Esok petang balik kesini. Tapi tak dapatlah den nak join, sebab den dah ada plan sendiri. (Tetiba cakap nogori). Siap apply cuti hari Isnin lagi semata-mata sebab nak balik Merapoh.

January 15, 2015

Tujuh Rentung Bas Persiaran Terbalik Dan Terbakar Di Tapah

Aku baru masuk office. Terkejut dengan berita dibawah tentang kemalangan berhampiran susur keluar di Tapah yang aku petik dari berita Siakapkeli, dan gambar dari Berita Harian cukup untuk menceritakan bagaimana rentetan kemalangan tersebut terjadi.

Menurut berita yg dilaporkan, sekurang²nya 7 orang rentung manakala berpuluh yang lain cedera selepas bas yg mereka naiki dari Kuala Kurau menuju Genting Highlands kemalangan melanggar tayar lori ditengah jalan, lalu terbabas dan terbakar selepas merempuh sebuah kenderaan dibahu jalan pada pukul 2.30 pagi tadi. Patutlah aku baru tahu.....masa kejadian ini berlaku aku dah lena beradu. Kemalangan yg sangat dasyat.

Keadaan bas yang hangus terbakar

January 12, 2015

Bermandi Lumpur Di Tanah Merah, Kelantan

Alhamdulillah, misi bantuan banjir kami yg sekejap jadi sekejap tak jadi untuk ke Tanah Merah, Kelantan akhirnya terlaksana juga, walaupun aku dah meluah feeling di blog tentang misi sukarelawati sukarelawan yang terbatal, tak berapa jam lepas tu aku menerima panggilan telefon dan email memberitahu misi tetap diteruskan lewat malam.

Malam tadi kami selamat sampai dari Tanah Merah pada pukul 2.00 pagi di Cyberjaya. Bertolak pada pukul 3.00 petang dari Tanah Merah Kelantan melalui lebuhraya Terengganu dan Kuantan kerana tidak mahu mengambil risiko jalan rosak mahupun ditutup di Raub/Bentong.

Update: Gambar dari Utusan Malaysia 15 January 2015 (abaikan anak panah, itu pekerjaan colleague aku yg ternampak muka kami dalam newspaper)

January 09, 2015

Misiku Yang Tergendala

Hi u olls....aku tak jadi pergi misi banjir hari ni. Bukan hanya MMU cancelled misi ni, malah TM dan banyak lagi rovers lain turut batalkan hasrat mereka untuk bertolak pagi tadi atas faktor² keselamatan memandangkan pantai timur terus dilanda hujan.

Jalan-jalan tenangkan fikiran

Huaa.....I dah pakai kasual dah, begitu juga temanku. Bawa beg dan keperluan lain lagi. Walaupun group TM dah whatsApp malam tadi and dah remind pasal pembatalan ni, tapi sebab belum ada keputusan muktamad dari MMU jadi kami pun bersedia sajalah. Walhasilnya cancelled.

January 08, 2015

Misi Banjir Esok yang Belum Pasti....

Hi u olls.....Insyaallah besok I olls (penulis) akan berangkat ke Tanah Merah, Kelantan misi bantuan banjir anjuran MMU. Empat buah bas, Cyberjaya dan Melaka campus. Bunyi macam banyak kan? Sebenarnya, staff cuma dalam 60 org volunteers, 30++ Cyber, dan 30++ Melaka staff. Manakala dua buah bas lagi student Melaka, dan student Cyberjaya. Bila dikumpul2, maka ramai dan banyaklah kenderaan dan orangnya. Barang derma dari orang ramai pun banyak yg nak dibawa esok.....Insyaallah.

Sekolah Manik Urai, Kuala Krai Kelantan hari ini

Pun begitu, aku pun tak pasti kalau tiba2 misi dibatalkan? Sebab dapat tahu dari whatsApp kawan2 TM, mereka cakap jalanraya Bentong-Kota Bharu dah dinaiki air, kenderaan ringan tak boleh lalu. Manakala, di Kuala Krai pula paras air semakin meningkat, Rovers TM untuk ke Manik Urai, Kuala Krai besok pun terpaksa dibatalkan malam ni immediately. Aku baca kat whatsApp. Malah, kata mereka, MMU pun mungkin akan batalkan plan kami besok memandangkan jalan ditenggelami air. 'Alaa.....aku dah siap packing dah.' Tapi, yerlah..kalau dah tak boleh lalu dan membahayakan semua orang, bagaimana? Itupun, kata whatsapp tadi sukarelawan yg dah berada di Kelantan dinasihati balik kesini.

"Tiada Keluhan Demimu Sayang"

Begitulah tajuk yg tertera dalam mymetro hari ni menceritakan bagaimana perasaan pakcik dan makcik dibawah menjaga anak mereka yg terlantar koma sejak 13 tahun yang lalu akibat kemalangan. Anak yg disifatkan baik, menjaga-tuturkata, dan taat pada agama. Ayat Milokaw pun dah macam wartawan ni.

MOHD Jamal dan Zilan memberi Abdul Halim minum susu menggunakan tiub setiap hari

January 05, 2015

Aku dan Misi Bantuan Banjir Di Kota Bharu

Alhamdulillah. Aku dah pun balik dari Kota Bharu, Kelantan pagi tadi 4 January, bersama TM staff 70 orang semuanya termasuk kami MMU staff 5 orang, 2 perempuan dan 3 lelaki. Program sukarelawan TM Rovers flood Relief. Bukan 65 orang seperti yg aku coretkan sebelum ini, ada penambahan last minute. Sebelum balik ke MMU kami ke Menara TM KL dulu untuk turunkan peserta lain, kemudian baru balik ke Cyberjaya, sampai MMU pukul 6.30 pagi. Mengantuk betul rasa drive dari office ke rumah...berjam-jam dalam bas.

 Bandar Kota Bharu yg terjejas