January 18, 2016

Keringnya Tasik Tanda Keluarnya Dajjal

Ada dengar ceramah dari beberapa ustaz dari Malaysia dan Indonesia mengenai kedatangan Dajjal ini. Salah satunya adalah keringnya air Tasik Tiberias atau Laut Galilee / Kinneret (gambar). Gambar ini adalah tahun 2014, bagaimana dengan tahun 2016 sekarang? Semoga Allah SWT menyelamatkan kita semua dari fitnah dajjal. Fitnah terbesar selain fitnah kubur (siksaan kubur).


Dibawah petikkan ayat dari fb Mohd Husaini Saad yg berkongsi gambar tasik ini.

"Tanda2 akan keluarnya Dajjal semakin hampir berdasarkan hadis daripada Tamin Ar Dari yang bersembang dgn dajjal secara berdepan,lalu dajjal tersebut memberitahu bahawa sekiranya Tasek Tiberias/Galilie dalam negara Israel semakin surut,maka aku(dajjal) akan keluar.Nauzubillah.

Kajian hari ini menunjukkan Tasek tersebut sudah semakin surut dan kering dan ini merupakan satu tanda yang amat menakutkan kita dimana semakin hampirnya kita dgn kedatangan Dajjal.Nauzubillah."


Dibawah lagi gambar Tasik Tiberias a.k.a Galilee. Dibawah petikan Hadis Sahih berkenaan kedatangan Dajjal dan Tasik Tiberias ini yg akak Milokaw copy dari blog ibnuwafi.blogspot. Sama seperti ceramah yang disampaikan oleh ustaz² yg menyebut tentang hadis Rasulullah ini.


Sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang diterima dari Fathimah binti Qais dalam al-Fitan menyebut : “Saya telah mendengar muazzin Rasulullah s.a.w memanggil untuk solat. Saya pun pergi ke masjid dan solat bersama Rasulullah s.a.w. Selesai solat, Rasulullah s.a.w naik ke atas mimbar. Nampak semacam bergurau Baginda tertawa dan berkata: “Jangan ada yang bergerak. Hendaklah semua duduk di atas sajadahnya.”

Kemudian berkata: “Tahukah kamu mengapa aku memerintahkan kamu jangan ada yang pulang?” Kami menjawab: “Allah dan Rasul-Nya yang lebih tahu.” Rasulullah s.a.w berkata lagi: “Demi Allah aku menyuruh kamu berkumpul di sini bukan ingin menakut-nakuti dan bukan memberi khabar gembira. Aku ingin menceritakan kepada kamu bahawa Tamim Ad-Dari adalah seorang Nasrani, kemudian dia datang menjumpai aku dan masuk Islam.

Dia ada bercerita kepadaku tentang satu kisah tentang Dajjal." "Kisah yang dia ceritakan itu sesuai dengan apa yang telah aku ceritakan kepada kamu sebelumnya. Katanya dia bersama 30 orang kawannya pergi ke laut dengan menaiki kapal. Angin kencang datang bertiup dan ombak besar membawa mereka ke tengah-tengah samudera yang luas.

Mereka tidak dapat menghalakan kapalnya ke pantai sehingga terpaksa berada di atas laut selama satu bulan. Akhirnya mereka terdampar di sebuah pulau menjelang terbenamnya matahari. Di pulau yang tidak ditempati orang itu mereka berjumpa dengan binatang yang sangat tebal bulunya sehingga tidak nampak mana jantina dan duburnya."

Mereka bertanya kepada binatang itu: “Makhluk apa engkau ini?” Binatang itu menjawab: “Saya adalah Al-Jassasah.” Mereka tanya: “Apa itu Al-Jassasah?” Binatang itu hanya menjawab: “Wahai kumpulan lelaki, pergilah kamu ke tempat ini untuk menjumpai lelaki macam ini, sesungguhnya dia pun ingin berjumpa dengan kamu. Mereka pun pergi ke tempat yang ditunjukkan oleh binatang itu."


Di sana mereka menjumpai seorang lelaki yang sangat besar dan tegap. Ertinya mereka tidak pernah melihat orang sebesar itu. Dari tangannya sampai ke tengkuknya dikuatkan dengan besi, begitu juga dari lututnya sampai ke telapak kakinya. Mereka bertanya: “Siapakah anda?” Orang seperti raksaksa itu menjawab:

“Kamu telah mendengar cerita tentang aku. Sekarang aku pula ingin bertanya: “Siapa kamu ini?” Mereka menjawab: “Kami adalah manusia berbangsa Arab. Kami pergi ke laut menaiki kapal, tiba-tiba datang ombak besar membawa kami ke tengah-tengah samudera luas dan kami berada di lautan selama satu bulan. Akhirnya kami terdampar di pulau yang tuan tempati ini." “Pada mulanya kami berjumpa dengan binatang yang sangat tebal bulunya sehingga kami tidak dapat mengenali jantinanya.

Kami tanya siapa dia katanya Al-Jassasah. Kami tanya apa maksudnya dia hanya menjawab: “Wahai kumpulan lelaki, pergilah kamu ke tempat ini untuk menjumpai lelaki macam ini, sesungguhnya dia pun ingin berjumpa dengan kamu.”

Itulah sebabnya kami datang ke tempat ini. Sekarang kami sudah berjumpa dengan tuan dan kami ingin tahu siapa tuan sebenarnya.”

Makhluk yang sangat besar itu belum menjawab soalan mereka terus sahaja mengemukakan soalan:

“Ceritakan kamu kepadaku keadaan kebun kurma yang di Bisan itu,” (nama tempat di negeri Syam). Mereka menjawab: “Keadaan apanya yang tuan maksudkan?” Orang besar itu menjawab: “Maksudku apakah pokok kurma itu berbuah?”

Setelah mereka menjawab bahawa pokok kurma itu berbuah, orang besar tadi berkata: “Aku takut pokok itu tidak berbuah.” Orang besar itu bertanya lagi: “Ceritakan kepadaku tentang sungai Tabarah.” Mereka menjawab: “Tentang apanya yang tuan maksudkan?” Lelaki itu menjawab: “Maksudku airnya apakah masih ada.” Mereka menjawab: “Airnya tidak susut.” Lelaki itu berkata: “Air sungai itu disangsikan akan kering.”

Kebun Kurma & wilayah Baisan Palestina

Akhirnya lelaki seperti raksaksa itu berkata: “Kalau begitu ceritakan kepadaku tentang Nabi Al-Amin itu, apa yang dia buat?” Mereka menjawab: “Dia telah berhijrah dari Makkah ke Madinah.” Lelaki itu bertanya lagi: “Apakah dia diperangi oleh orang-orang Arab?” Mereka menjawab: “Ya, dia diperangi oleh orang-orang Arab.” Lelaki itu bertanya lagi: “Kalau begitu apa pula tindakan dia terhadap mereka?”

Mereka ceritakan bahawa Rasulullah s.a.w telah mengembangkan dakwahnya dan sudah ramai pengikutnya. Orang besar itu berkata lagi: “Memang begitulah, padahal mereka beruntung jika taat kepadanya.” Kata orang besar itu lagi: “Sekarang aku terangkan kepada kamu bahawa aku adalah Al-Masih Dajjal. Nanti aku akan diberi izin keluar, lalu aku pun akan menjelajah dunia ini.

Dalam masa empat puluh malam sudah dapat aku jalani semua, kecuali Makkah dan Madinah yang aku tidak dapat memasukinya. Negeri Makkah dan Madinah dikawal oleh para Malaikat, maka aku tidak dapat menembusinya.” Kata Tamim Al-Dariy lagi, “Rasulullah s.a.w menekankan tongkatnya di atas mimbar sambil berkata: “Inilah negeri yang tidak dapat dimasukinya itu, iaitu Madinah. Saudara-saudara sekalian apakah sudah aku sampaikan cerita ini kepada kamu?” Mereka menjawab: “Ya, sudah ya Rasulullah.”

Rasulullah s.a.w berkata lagi: “Sememangnya hadis Tamim itu lebih meyakinkan saya lagi. Ceritanya itu bersesuaian dengan apa yang telah aku sampaikan kepada kamu sebelumnya, iaitu tentang Makkah dan Madinah yang dikatakan tidak dapat dimasuki Dajjal.

Cuma dia ada mengatakan di lautan Syam atau di laut Yaman. Tidak, bahkan ia dari arah timur. Ia dari arah timur,” kata Rasulullah s.a.w sambil menunjuk ke arah timur.

{3} PERHATIKAN pada ayat di atas yang telah dihitamkan. Sungai Tabrah yang disebutkan itulah yang kini dikenali sebagai Tasik Galilee (juga disebut laut). Keadaan 'paras air' di Tasik Galilee ini telah pun disebut-sebut pada zaman Rasulullah SAW jika diperkirakan dari sudut hadith Tamim Ad-Dari ini.

Perhatikan pada ayat di bawah : Lelaki itu berkata: “Air sungai itu disangsikan akan kering.”

Jelas sekali, Dajjal telah memberitahu kepada 'mereka' bahawa dia (Dajjal) bimbang paras air di Sungai Tabarah (Tasik Galilee) akan kering kerana berdasarkan apa yang telah dijanjikan, Dajjal akan dibunuh oleh Isa Ibn Maryam (Nabi Isa as) yang akan turun setelah keringnya air di tasik itu.


Tasik Galilee kini sedang mengering dengan pantas. Sekiranya diperhitungkan keseluruhan fakta-fakta saintifik yang diperolehi, diperkirakan dengan petunjuk-petunjuk Nabi SAW menerusi hadith-hadith baginda, kita akan dapati bahawa semuanya akan lengkap dalam tempoh 40 tahun saja lagi.

Reuters bertarikh 14 Ogos 2001, memaparkan sebuah artikel yang bertajuk "Kekeringan Air Laut Galilee di Israel Memerlukan Mukjizat Untuk Pulih". Mengikut artikel tersebut, air Laut Galilee sedang berada pada paras 214.04 meter. lebih rendah daripada paras bahaya ditetapkan.

Jelas pada tahun 2001 air laut paras air Laut Galilee telah berada diparas yang membimbangkan. Sekarang 2012 iaitu 11 tahun telah berlalu, apa yang terjadi kepada air laut tersebut? Sama-sama kita hitung, kira dan timbangkan. Sedarlah kita berada di hujung penamatan. Jadi apa tindakan kita? Masa kini sedang berlalu, dan akan terus berlalu...

rujukan: -Hadis Rasulullah, sahih Muslim (hadith Tamim ad-Dari)
-Muhasabah diri photo(facebook)
-Wikipedia bahasa Melayu, carian Laut Galilee
-Dewan Kosmik, Mac 2007, m/s: 12

7 comments:

Unknown said...

Assalamualaikum puan,saya mohon share artikel ini....terima kasih.

faizal azani yahya said...

Assalamualaikum puan,saya mohon share artikel ini....terima kasih.

Suzi said...

waalaiikumusalam en.faizal...maaf lambat reply. baru baca komen. silakan kongsi, sy pun copy paste info tu.

PriaPujangga said...

Mohon copy

Suzi said...

silakan en. PriaPujangga.

Md Hasif Md Yassin said...

Moniter paras tasik dh nk kering
......http://forecast.israelinfo.co.il/kineret

Suzi said...

terima kasih en.md hasif atas perkongsian ilmu yg berguna